Sandaler?

Okej häromdagen så gjorde jag ett litet test att gå med sportsandaler istället för mina vanliga skor.

Jag befarade redan innan att risken för skav skulle vara uppenbar eftersom sandaler klämmer åt på helt andra ställen än vad skorna gör. Så jag körde förebyggande en lättare tejpning med coach-tejp på utsidan av foten och funderade även på att tejpa ovansidan av foten där remmen ligger mot, men chansade att avstå.

Det är främst tre saker som lockar med att försöka gå i sandaler; luftning för att undvika överhettning, justerbarheten så att det är möjligt att anpassa passformen vartefter fötterna sväller upp och till sist att det ger möjlighet att använda fotledsstöd.

Det som däremot känns som möjliga risker och problem är väl kanske att det är lättare att få in skräp och grus i en sandal, är det blött ute lär fötterna bli blöta direkt och slutligen osäkerhet vad gäller skavsårsrisk på ovansida och sidan av foten?

Jag tejpade lite först, satte sen på mig den tunnare varianten av strumporna och drog sen på fotledsstöden utanpå strumporna. Därefter försökte jag justera passformen för komfort och att slippa skavsår. Det jag noterade var att fotledsstöden gav väldigt bra skydd mot skav på hälen och knölen osv och det kändes lovande.

  
Sandalerna har ganska tjock sula och är lite tyngre än mina skor, men tycker känslan att gå med dem var helt okej. Dock började det redan efter någon kilometer kännas ovant med trycket från remmen på ovansidan av foten och jag började ana att det skulle generera skavsår. Kanske en tejpning där samt möjligen bättre att välja de tjockare strumporna är bättre?

Nu gick jag bara 8 km, men det kändes helt okej trots allt och jag har absolut inte räknat ut sandalerna ännu. Jag slapp helt skavsår nu, men ett längre test är såklart nödvändigt innan jag vågar mig på att välja dem till årets fotrally.

Mina sandaler är rätt gamla och av märket ”North Bend” och kanske lite väl slitna i sulan, så ska kolla om det finns liknande nya som kan vara bättre, eller att jag lägger i en extra gel-innersula för att uppnå bättre dämpning och komfort. Fortsättning följer…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *