Gå eller jogga?

När jag inledde min ”komma-i-bättre-form”-process för snart 18 månader sen så hade jag först tänkt att börja jogga och äta bättre. Alla vet ju att det är klart jobbigare att jogga än att gå och därmed känns det kanske naturligt att anta att man får ut bättre effekt vad gäller t.ex viktnedgång om börjar jogga istället för att promenera.
Men då jag var tung i kroppen och dessutom har haft en hel del krångel med mina knän förr i tiden, så var jag orolig att jag skulle överbelasta leder osv genom att chocka kroppen med joggning.

Så istället valde jag att inleda med att enbart promenera, med målet att sen gradvis övergå till joggning.
Det tror jag var ett klokt val av mig, eftersom jag sen har lärt mig att det verkligen är en stor skillnad i belastning och ”impact” på kroppens leder om man jämför att gå och springa.

Det som jag också läst mig till är att man faktiskt inte heller får ut större effekt när det gäller viktminskning av att jogga jämfört med att promenera. Nästan tvärtom faktiskt. En av de viktigaste faktorerna för att gå ner i vikt är att hålla på ganska länge och med ett mer måttligt effektuttag. När man joggar så får man visserligen bättre kondition,  men vill man i första hand bränna fett, så är lite längre promenader mer effektiva än att jogga lika länge.

Så är man tung i kroppen och vill gå ner i vikt, så rekommenderar jag promenader istället för att jogga.
Nu när jag kommit ner i min målvikt och har bättre förutsättningar att jogga, så känns det att jag gör det för att få bättre ”flås” och inte för att bränna kalorier.
Bra skor är dock väldigt viktigt även om man bara ska ut och gå, särskilt om man är tung i kroppen och har problem med fötter och knän osv.
springjoggapromera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *