Att GÅ ner 30 kilo i vikt, del två.

Sen jag gick ner 30 kilo så har jag fått en hel del beröm och entusiastiska kommentarer och många tycker att jag genomfört en riktig bedrift.
Som jag skrev om i del ett så var det inget större engagemang från min sida de första fyra månaderna.
Jag gick promenader och åt som förr. Några kilon försvann och jag mådde väl något bättre av att få komma ut och röra på mig även om jag samtidigt fick mer ont i kroppen av att utmana min sjukdom med fysisk aktivitet.
Men som sagt fick jag mer påtagliga problem med mina fötter. Hälarna blev såpass ömma att jag fick svårt att gå överhuvudtaget och jag insåg att något måste åtgärdas.
Pratade med läkare som menade att det kunde vara stressfraktur eller söndertrampade fett-dämpare man ska ha i hälen.
Jag gick till sportaffären och frågade om råd. Där fick jag göra diverse tester hur jag gick och belastade fötterna i steget osv.
Vi kom fram till att mina skor hade på tok för dålig dämpning för hälen och att jag med min vikt och allt längre promenader mycket riktigt trampat sönder dessa fettknölar man har i hälarna.
Nya skor provades ut och köptes, någon veckas vila och sen var jag i farten igen med promenaderna utan att få ont längre.
Vid det här laget tog jag även kontakt med en hälsocoach för att få hjälp att se över alternativ hur jag skulle äta och träna på bästa sätt.
Jag fick föra protokoll på vad jag åt, väga allt och hålla koll på tider osv under en vecka. Sen satte vi oss och gick igenom resultatet och kunde konstatera att jag åt ganska bra och omväxlande kost, men att jag åt för mycket i förhållande till den energi jag förbrukade, samt att jag hade ett ganska högt intag av socker i form av läsk och fikabröd.
Att gå ner i vikt handlar enkelt uttryckt om matematik. Hur många kalorier sätter man i sig och hur många kalorier förbrukar man?
Om man äter lika många kalorier som man gör av med så står man still i vikt. Om man äter fler kalorier än man gör av med – så ökar man i vikt. Och slutligen; äter man färre kalorier än man gör av med så går man ner i vikt. Enkel matematik!
För mig blev det här enkelt att hålla koll på genom att använda en app till min iPhone som heter ”MyFitnessPal”. Och i kombination med appen ”Runkeeper”, som jag dessutom kunde koppla samman med varandra, så kunde jag ha koll på kalorier in och kalorier ut och sätta upp mål för viktnedgång.
Jag berättar mer senare i del tre.

IMG_5352.JPG

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *