I väntan på operation

I början av april fick jag problem med smärta från ljumsken och på vårdcentralen konstaterade man då att jag fått ljumskbråck och att det måste opereras. Remiss skickades till lasarettet i Nyköping. Läkaren på vårdcentralen trodde att jag antagligen skulle få operera mig före sommaren, troligen redan i maj.

I mitten av maj får jag sedan ett brev från lasarettet där man nu(!?) säger sig ha fått en remiss från vårdcentralen och att jag inom 3 månader ska få en kallelse till läkarundersökning på kirurgavdelningen (dvs inte för operation).
Jag ringer och försöker få en tid mer omgående och vill sätta upp mig på återbudslistan men får svaret att det kan man bara göra om man väntar på operation och det kunde jag alltså inte göra förrän jag först varit på läkarbesöket… Och nu var det ju ”nästan sommar” så troligt skulle de inte hinnas med något läkarbesök före eller under sommaren.
Under tiden har jag gått och tränat judo med mitt ljumskbråck och lidit en hel del av det. Ibland känns det helt okej för att plötsligt kännas som någon kör in en kniv i magen på en. Har man otur så känns det som om man dessutom vrider runt kniven några varv…
Efter att ha ringt och tjatat flera gånger så fick jag nu till sist en läkartid till idag den 29/7.

Den sista veckan har jag känt ungefär samma typ av smärta jag först upplevde innan jag fick bråcket konstaterat, även på vänster sida och misstänkte att det nu spruckit upp även där. Konstigt nog kände jag nästan att det var bra om så var fallet, för man hör ofta om att de som opereras för ljumskbråck på en sida ganska snart drar på sig ett nytt bråck på andra sidan efter de blivit opererade, eftersom man oftast har anlag för det på bägge sidor och när man reparerat det som gått upp så  ökar buktrycket på den andra sidan som då ger med sig.

Mycket riktigt kunde läkaren idag konstatera att jag hade ljumskbråck och att jag behövde opereras och då att det faktiskt hade gått upp även på vänster sida. Så nu ska bägge sidorna opereras samtidigt, vilket känns både bra och mindre kul eftersom ingreppet blir totalt större.
Problemet är att nu anser man inte att ljumskbråck är särskilt prioriterat, så nu hamnar jag återigen på en väntetid att bli kallad till operationen och mest troligt kommer den bli först om 3 månader, dvs i slutet av oktober kanske.
Jag har dock satt upp mig på listan för att jag kan inställa mig snabbt om det dyker upp återbud så har jag tur kan det ju bli närsomhelst.

Helt klart stör detta min träning och min vardag ganska mycket. Att träna ska inte vara ”farligt” om man har bråck, men det kan och gör ofta ont, vilket av naturliga skäl gör att träningen blir sämre. Om nu även vänster sida gått upp kan jag gissa att det blir ännu jobbigare än det varit hittills…

Å andra sidan kanske träning med dubbelsidigt ljumskbråck ger mig lite extra träning i elände och smärtresistens, vilket kan vara bra till ett fotrally.

ontimagen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *